Upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach

W ramach wcześniejszych informacji dotyczących badań dotyczących bioróżnorodności roślin, chcielibyśmy przedstawić Państwu zakres prac dotyczących badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, realizowany w Zakładzie Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów Instytutu Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Zespół badawczy pod przewodnictwem Prof. Artur Zdunek, czł. koresp. PAN, stawia sobie za cel zbadanie zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach dostępnych na rynku oraz upowszechnienie zdobytej wiedzy w społeczeństwie.
Jest to część szerszych badań obejmujących między innymi:
– Badania 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿𝘆, 𝗿𝗼́𝘇̇𝗻𝗼𝗿𝗼𝗱𝗻𝗼𝘀́𝗰𝗶 𝗶 𝘇𝗺𝗶𝗲𝗻𝗻𝗼𝘀́𝗰𝗶 𝗯𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝗲𝗷 𝘀́𝗰𝗶𝗮𝗻 𝗸𝗼𝗺𝗼́𝗿𝗸𝗼𝘄𝘆𝗰𝗵 𝗿𝗼𝘀́𝗹𝗶𝗻 jako kluczowego elementu zrównoważonej produkcji roślinnej
– Badania 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿𝘆 𝗶 𝘄ł𝗮𝘀́𝗰𝗶𝘄𝗼𝘀́𝗰𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘀𝗮𝗰𝗵𝗮𝗿𝘆𝗱𝗼́𝘄 wyekstrahowanych z różnych surowców roślinnych w celu opracowania rozwiązań skierowanych na rolnictwo
– Zrozumienie 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗸𝗰𝗷𝗶 𝗺𝗶𝗲̨𝗱𝘇𝘆 𝗸𝗼𝗺𝗽𝗼𝗻𝗲𝗻𝘁𝗮𝗺𝗶 𝘀́𝗰𝗶𝗮𝗻𝘆 𝗸𝗼𝗺𝗼́𝗿𝗸𝗼𝘄𝗲𝗷 𝗿𝗼𝘀́𝗹𝗶𝗻 w celu pełnego opisania procesów wzrostu roślin i ich odporności na czynniki środowiskowe
– Wykorzystanie komponentów ścian komórkowych roślin do 𝘁𝘄𝗼𝗿𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗻𝗼𝘄𝘆𝗰𝗵 𝗯𝗶𝗼𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮ł𝗼́𝘄
Projekt pod akronimem „Kampania Bioróżnorodność” realizowany w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej 2021–2027
Wartość projektu: 2 791 092.36 PLN
Wkład z Funduszy Europejskich: 2 270 428.50 PLN
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Obrazy: https://fibreapp.pl/
