Skarby smaku i genetycznej odporności, o których zapomniano!

Stare, lokalne odmiany owoców i warzyw są nie tylko smaczniejsze – to genetyczni superbohaterowie. Są naturalnie odporne na lokalny klimat, a do tego często mają wyższą zawartość cennych składników odżywczych
Oto kilka przykładów dziedzictwa genetycznego (zarówno i Polski Wschodniej), które warto ocalić:
– ziemniaki (np. „Jabłuszka”, „Pola”, „Kopernik”) – ziemniaki te, często o innym zabarwieniu skórki i miąższu, wykazują lepszą odporność na wirusy i są mniej podatne na zarazę ziemniaczaną niż popularne nowe odmiany
– jabłonie (np. „Kosztela”, „Szara Reneta”, „Malinówka”) – te odmiany (często uprawiane w sadach ekstensywnych) charakteryzują się wyższą koncentracją polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy) w skórce i miąższu niż owoce z upraw intensywnych
– fasola (np. „Piękny Jaś”, „Wrzawska”) – lokalnie hodowane i adaptowane odmiany mają nieco indywidualny profil białkowy i są cenną rezerwą genetyczną na wypadek zmian klimatu. Są też często naturalnie słodsze 😊
– kapusta kiszona z Bobrowy (https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kapusta-kiszona-z-bobrowy) – tradycyjny proces kiszenia i lokalne odmiany zapewniają wyższą zawartość witaminy C i specyficzny, korzystny dla zdrowia, mikrobiom (kultury bakterii probiotycznych)
Miano genetycznej polisy ubezpieczeniowej?
Wybierając różnorodność, pomagasz nauce i dbasz o przyszłość. Wyobraź – gdyby globalna uprawa bananów została zniszczona przez nową chorobę grzybową, tylko geny zachowane w starych, odpornych odmianach pozwoliłyby stworzyć nową, żywotną roślinę. A więc, Twój wybór w sklepie to dosłownie finansowanie podtrzymywanie ewolucyjnej gotowości całego naszego łańcucha pokarmowego.
Projekt realizowany w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej 2021–2027
Wartość projektu: 2 791 092.36 PLN
Wkład z Funduszy Europejskich: 2 270 428.50 PLN
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Obraz: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kvaschennaja-kapusta.jpg
