Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj
Uniwersytet Rzeszowski

Wydział Biologii, Ochrony Środowiska i Zrównoważonego Rozwoju, Uniwersytet Rzeszowski
Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj jest wybitnym polskim biologiem, botanikiem oraz czołowym ekspertem w dziedzinie etnobotaniki. Jest profesorem i pracownikiem naukowym Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Zainteresowania badawcze Prof. dr hab. Łukasza Łuczaja koncentrują się na relacjach między ludźmi a roślinami. Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj specjalizuje się w dokumentowaniu tradycyjnej wiedzy na temat wykorzystania dzikich roślin – szczególnie jadalnych i rytualnych.
Główne obszary jego pracy naukowej to:
- Etnobotanika Polski i Europy Wschodniej: Badanie historycznego i współczesnego wykorzystania lokalnej flory, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Karpat i Podkarpacia.
- Dzikie rośliny jadalne: Dokumentowanie wiedzy o roślinach spożywanych w przeszłości, zwłaszcza w okresach głodu, oraz promowanie ich bezpiecznego wykorzystania we współczesnej kuchni.
- Etnobotanika Azji: Prowadził liczne badania terenowe, dokumentując wiedzę etnobotaniczną również w krajach azjatyckich, m.in. w Chinach, Nepalu i Laosie, porównując tradycje użytkowania roślin.
Jest autorem dziesiątek publikacji w renomowanych międzynarodowych czasopismach naukowych (m.in. w Journal of Ethnopharmacology, Critical Reviews in Plant Science, IMA Fungus, Economic Botany), co czyni go najbardziej rozpoznawalnym polskim etnobotanikiem na świecie.
Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj jest jedną z najbardziej znanych postaci w Polsce zajmujących się popularyzacją wiedzy o przyrodzie. Łączy rygor naukowy z niezwykle przystępną formą przekazu.
Jest autorem wielu bestsellerowych książek, w tym:
- Dzika kuchnia
- Dziki ogród
- Seks w wielkim lesie
- W dziką stronę
- Podręcznik robakożercy
- Dzikie rośliny jadalne Polski
Prowadzi niezwykle popularny kanał w serwisie YouTube pod własnym nazwiskiem, gdzie edukuje na temat botaniki, ekologii, “dzikiej kuchni” oraz survivalu. Znany jest również z prowadzenia warsztatów terenowych, podczas których uczy rozpoznawania i wykorzystywania dzikich roślin jadalnych. Mieszka i pracuje na Pogórzu Karpackim, prowadząc styl życia bliski naturze, którą bada.
